maandag 2 februari 2015

De eerste sneeuw
Oei, wegomlegging. Ik reed mij vast, moest achteruit, gelukkig heb ik de voetengaten niet gedicht en kon ik nog achteruit flinstonen. Ok, dan maar door het centrum van Roeselare en zo langs de Rumbeeksesteenweg naar het werk in Rumbeke.

 's anderen daags.....

Toevallig

Twee straten verder in Lichtervelde woont een collega velomobielrijder, een mooie gele Mango. We komen elkaar regelmatig eens tegen en hebben wel eens een praatje gemaakt. We rijden allebei richting Roeselare, alleen nemen we allebei een verschillende route. Hij passeert aan mijn deur en ik aan de zijne. Dus verleden week kwam ik hem toevallig tegen toen hij vertrok naar zijn werk.
Ik hield mij in en liet hem tot bij mij komen, wat er meteen opviel waren de extra lichten die aan de spiegels gemonteerd zijn van de Mango. 
Ik denk dat het deze zijn van de foto. Verbeter mij als het andere zijn. Wie heeft er trouwens nog ervaring met extra verlichting?
Enfin, in plaats van mijn gewoonlijke weg te vervolgen volg ik mijn gebuur op zijn weg naar het Roeselaarse. Het is donker en de twee velomobielen naast elkaar verlichten de weg als een auto. Voor mij was het de eerste keer om in het gezelschap van een andere velomobiel te rijden en ik vind het een toffe ervaring. Je kan een praatje maken en als het bergop gaat lijkt het ineens ook wat minder lastig te zijn om de top te halen.

Twee velomobielen naast elkaar verlichten de weg als een auto

We rijden langs rustige binnenweggetjes, meestal landbouwwegen. Links, rechts we laten de autostrade eens links liggen, dan over een brug en met flinke vaart terug naar beneden. Ik weet niet of ik deze route alleen nog zou terug vinden. 
Toen we aan de Bruanebrug kwamen gingen we uiteen. Hij had gezegd dat het iets om was, ik had niet echt verwacht dat er meteen ook 7 km extra op de teller gingen staan. Ik heb het verschil wel niet echt gemerkt en was toch nog op tijd op mijn werk. Ik heb in ieder geval genoten van de rit, bedankt buur, wellicht voor herhaling vatbaar.

Eerste sneeuw....

Toen ik donderdagavond naar buiten keek was het aan het sneeuwen in Lichtervelde, de eerste sneeuw deze winter. Vrijdagochtend dus ook de eerste keer sneeuw onder de wielen van 't Witje.

Eigenlijk valt het nog best mee, de meeste sneeuw is al weer verdwenen en de temperatuur ligt iets boven het vriespunt. In de zijstraten ligt er nog een laagje en ik rijd voorzichtig. Ik rem eens om te zien hoe de 't Witje zich gedraagt op een besneeuwd wegdek. 't Witje lijkt niet veel moeite te hebben en blijft mooi op zijn drie wielen zonder veel te gaan slippen, ik rijd dan ook niet te snel. Ook op het fietspad kan ik nog goed doorrijden, veel minder sneeuw dan ik verwacht had. 

De sneeuwdoop van 't Witje is nu een feit.
10 opmerkingen:

 1. Hallo Rudi,
  De lampjes die ik naast mijn spiegels heb gemonteerd zijn idd. Degene op de foto. Geven behoorlijk licht, maar zoals gezegd zijn deze niet afgekapt aan de bovenkant waardoor het risico bestaat van tegenliggers te verblinden.
  Dat het 7km om was, had ik eigenlijk ook wel niet gedacht,maar het was wel aangenaam om eens samen te rijden.
  Gelukkig voor jou zat je de donderdagavond al binnen. Ik was nog op de baan met de mango en rijden door een sneeuwbui is nu niet echt aan te raden. Toen ik thuis uitstapte, wist ik waarom mijn verlichting het de laatste km's niet meer deed. Alles was gewoon dichtgesneeuwd.

  Mvg,
  Lieven

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Lieven,

   Doen we zeker nog eens over, ik had het ook niet in de gaten dat het zoveel verder was. Hopelijk blijven we wat gespaard van veel sneeuw en ijs. Ik vond het vanmorgen ook wel behoorlijk glad.

   Vriendelijke groeten, Rudi

   Verwijderen
 2. Hallo Rudi,

  Ervaring met extra verlichting hebben er vele ondertussen, ik ben er ook een van. Hoe dat er uit ziet kun je lezen op mijn blog:

  http://a3manh.blogspot.no/2013/12/lampbevestiging.html

  Misschien krijg je nog meer reacties, er zijn nog mensen die dat ongeveer op dezelfde manier opgelost hebben.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Adri,

   Mooi blogartikel over die steuntjes. Ik denk dat ze bij Lieven gewoon aan de spiegels hangen.
   De lampen zijn verbonden aan een batterij met een kabel, hoe heb je deze weggewerkt? Ik voel er niet veel voor om te gaan boren.

   Vriendelijke groet, Rudi

   Verwijderen
  2. Hallo Rudi,

   Boren heb ik ook niet gedaan, Lieven doet het met velcro, dat liet bij los dus maakte ik steuntjes in de fiets, de batterijen hangen daar aan op. De kabels gaan gewoon via het instapgat naar binnen, dat gaat prima, ik heb geen last van overdreven extra lekkage bij regenweer.
   De ophangsteuntjes kun je hier bekijken:

   http://a3manh.blogspot.no/2013/01/druk.html

   Zie maar wat je ermee kan, succes!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Hoi Rudi,

  In een oud bericht op mijn blog kun je goed zien hoe de verlichting er in het donker uitziet. Het zijn dezelfde soort lampjes.
  Toen had ik alleen het linker lampje van boven afgeschermd. Nu heb ik dat bij allebei de lampjes gedaan. Het verblinden van tegenliggers is toch niet zo handig.

  Zie hier: http://roeifietsen.blogspot.nl/2014/01/extra-verlichting-helpt-echt.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Wim,

   Ook weer dezelfde soort lampjes zie ik, het bevestigen ook hier weer op een andere manier opgelost. Ik zie het echter niet zo goed zitten om te gaan boren. Geeft best wel veel licht, zo wat extra lampen.
   Ik overweeg toch wel om ze te bestellen.

   Verwijderen
 4. De lampjes hangen bij mij oo aan 2 beugeltjes die onder de spiegeltjes worden vastgeschroefd. Die beugels heb ik gemaakt uit een stukje buis die aan de uiteinden was afgeplat. Moeten eigenlijk wel nog eens zwart gespoten worden.
  De kabeltjes van de lampjes heb ik gewoon door het instapgat lopen en dan vastgezet met velcro. Als je wil, kunnen we wel eens afspreken zodat je er even wat meer in detail naartoe kan kijken.

  Mvg,
  Lieven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Had ik ook gedacht, door het instapgat. Maar als je de schuimkraag plaatst heb je dan niet meer lekkage?
   We zien elkaar nog wel.

   Mvg, Rudi

   Verwijderen
 5. Hallo Rudi,

  Ook ik rij met extra veel verlichting op mijn Velomobiel. Ik rij veelal 's-ochtends vroeg of 's-avonds laat naar en van werk. Daarbij rij ik regelmatig op onverlichte wegen waar extra zichtbaarheid en extra zicht geen onnodige luxe is. Kijk maar even op mijn website.

  http://questeritus.blogspot.nl/2012/12/2400-lumen-extra.html
  http://questeritus.blogspot.nl/2012/12/update-2400-lumen.html

  Sportieve groet,

  Robert-Jan

  BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel om mijn blog te lezen en een reactie achter te laten. Ik waardeer dit ten zeerste. Vriendelijke groet, Rudi