dinsdag 6 augustus 2013

Hoe snel gaat de velomobiel nu eigenlijk?

Een vraag die me nogal eens gesteld wordt naast "is da niet gevaarlijk?" is hoe snel ben je met een velomobiel? In eerste instantie is en blijft een velomobiel een fiets dus moet je trappen om vooruit te komen. In de Strada velomobiel zit geen motor alle kracht komt voort uit pure spierkracht.
En toch, je komt goed vooruit met een velomobiel. Een goed getrainde wielertoerist kan een eindje mee en moet op een lang stuk weg zeker afhaken, zeker als een tijdje een snelheid boven de 40 km per uur aangehouden wordt wat met een velomobiel als de Strada zeer goed haalbaar is, dus snelheden van boven de 40 km per uur kunnen aangehouden worden terwijl je al heel goed getraind moet zijn om dat met een koersfiets te kunnen. Laatst had ik nog een wielertoerist achter mij die een heel eind kon volgen, toen ik eventjes doorging boven 45 km per uur moest hij zeer snel afhaken blijkbaar was hij tot uiterste gegaan. Met de velomobiel ga je nog eventjes door dan, als je een lang stuk effen weg hebt tenminste. Mijn top was tot nu toe 60,4 km per uur, je moet daarbij weten dat ik nog niet helemaal goed getraind ben dus ik denk dat het nog te verbeteren is. Dit was wel een top ik heb dat dus niet lang kunnen aanhouden. Maar snelheden tussen de 40 en 45 kan ik wel aanhouden op platte open lange stukken weg en licht bergaf snelheden van rond de 50 km per uur. Gemiddeld rijd ik echter rond de 30 km per uur omdat je nu eenmaal niet overal open stukken lange weg hebt. Je moet al eens stoppen voor het rode licht of indraaien of het gaat wat bergop en dan daalt de gemiddelde snelheid zienderogen. Strikt genomen ben je met een goede racefiets (bukfiets) in het voordeel als het bergop is of als je moet optrekken van stilstand, vanaf 15-20 km per uur verlies je dit voordeel te opzichte van de velomobiel die dan voordeel haalt uit de aerodynamica. Echt bergop win je met je bukfiets omdat mijn velomobiel nu eenmaal nog altijd met zijn 29 kg een stuk zwaarder weegt dan een koersfietsje van een kilo of 10.
Dus ja, je kan lekker snel vooruit komen in een velomobiel als de Strada.

4 opmerkingen:

 1. Hallo Rudi,

  Ik kwam je blog toevallig tegen. Ik rijd nu een jaartje in mijn XS en in het verleden heb ik 5 jaar een Mango gehad, maar mijn gemiddelde ligt meestal rond de 25km/u. Naast de XS maak ik meestal tochten met mijn Carbon 209 Thys Rowingbike.

  Ik ga je blog aan mijn bloglijst toevoegen, maar dan 'moet' je wel iets vaker gaan bloggen ;)

  Oh ja, haal aub dat 'bewijs dat je geen robot bent' weg, dan gaan mensen een stuk sneller en makkelijker reageren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Wim,
   Bedankt om mijn bericht te lezen
   Ik ben heel lang ziek geweest, en vind nu weer wat energie om verder te gaan, vandaar het erg late antwoord.
   Ik had niet door dat er een "bewijs dat je geen robot bent" stond ingesteld. Ik heb iets gewijzigd aan de instellingen van de berichten, dus nu kunnen ook robotten reacties geven.

   Vriendelijke groet, Rudi


   Verwijderen
 2. Beste, heerlijk verhaal... Ikzelf kocht vorig jaar een tweedehands sunrider ligfiets aan. Maar zo'n snelheden kan ik helemaal niet aan. Graag had ik dat even zelf gezien. Woon ook in west-vlaanderen. Graag een seintje.

  BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel om mijn blog te lezen en een reactie achter te laten. Ik waardeer dit ten zeerste. Vriendelijke groet, Rudi