donderdag 30 mei 2013

Afhalen Strada ligfiets in Dronten

Het is maandag 27 mei 2013 ik heb de nacht doorgebracht bij Trudie via "vrienden op de fiets". Ik kan te voet gaan van bij Trudie naar de garage van ligfietsen fabrikant Velomobiel.nl. Als ik er aankom staat mijn Strada nog op een werkplatform en er is iemand bezig om hem klaar te maken. Ik kan uiteindelijk maar na de middag vertrekken richting naar huis, naar Lichtervelde in België. Ik rijd de eerste dag 75 km en vind via "vrienden op de fiets" weer een plaatsje in Weesp om te overnachten.
Toen ik de weg vroeg aan een vriendelijke landbouwer, deden we een praatje en hij vroeg of er een motortje inzat, bij deze, er zit geen motor in. De tweede dag van mij rit huiswaarts rijd ik richting Gouda een heel eind door landelijke wegen. Het is heerlijk rijden ik rijd met een kruissnelheid van ongeveer 30 km/uur en moet dan wel eens een pontje over. Ik word gezien en de meeste autobestuurders houden rekening met me en laten me zelfs voorgaan en dan roepen ze "karren met dat ding!!"
Ik was dus een heel eind richting Gouda aan het rijden toen ik in stedelijk gebied kwam. Mijn Gps had wat moeite om mij op de juiste weg te houden (of omgekeerd) dus na wat rondjes in de stad kwam ik uiteindelijk aan de Maastunnel uit, ik was dus in Rotterdam. Volgens de Gps moest ik door de Maastunnel rijden. Dat gaat met een fietslift. Uiteindelijk geprobeerd om een velomobiel in een fietslift te krijgen voor de fietstunnel onder de Maas. Neen hij gaat er niet in. Is er een alternatief? Ja meneer je moet omrijden en over de Erasmusbrug rijden. Vanaf de Maastunnel is deze brug zichtbaar en ik werd op de juiste weg gezet dus geen enkel probleem om de Erasmusbrug te vinden. Over de Erasmusbrug rijden is een indrukwekkende ervaring vooral in een nieuwe Strada. Ik rijd nog verder door het havengebied van Rotterdam en daar moest ik een paar keer afwijken van de Gps omdat deze mij de hoofdweg opstuurde waar geen fiets door mag. Uiteindelijk kom ik weer wat buiten de stad en worden de wegen weer lange stukken fietspad. Ik rijd richting Hellevoetsluis en stop om te bellen voor een overnachting, bij de vierde oproep heb ik geluk. Ik kan in Hellevoetsluis overnachten bij een ouder echtpaar.  Ik had uiteindelijk 130 km gereden de tweede dag. Bij mooi weer....
 

De derde dag kijk ik door het raam en het is aan het regenen. Ok dan heb ik ook eens door de regen gereden dacht ik. Ik moet dus naar Vlissingen om daar de overzet te nemen naar Breskens. Geen probleem, de N57 volgen. Maar met de fiets mag je daar niet op en het viel niet mee om de gelijklopende fietswegen te vinden. De Gps heeft de neiging zich op de hoofdweg te oriënteren. Uiteindelijk was het een heel stuk verder over de fietswegen dan over de hoofdweg stond aangegeven. De rit was mooi vooral het rijden over de dammen was een onvergetelijke ervaring. Het regende en ik had de wind schuin vooraan komende van over de wilde zee. Ik kon toch nog een snelheid aanhouden van rond de 30 km/uur. In Vlissingen was het wat zoeken naar de overzetboot. Maar ik had redelijk geluk want ik moest maar een 20-tal minuutjes wachten. Het was al na 14uur toen ik aan boord was van de overzetboot. Vanuit Breskens is de weg naar Sluis niet moeilijk en het was weer heerlijk rijden over de mooie Nederlandse fietspaden. In Sluis werd ik langs de Damse vaart gestuurd door de Gps. Ik merkte dat ik weer in België was aan de staat van de wegen. Ik reed op een smal fietspad langs de Damse vaart van Damme naar Brugge en ineens had ik tegenliggers, "dubbelrichting!!", dat was ik niet meer gewend.. Ik was weer op bekend terrein de Gps had ik niet meer nodig om van Brugge naar Torhout te rijden en dan het laatste stuk naar Lichtervelde. Het was rond 18uur toen ik thuis kwam van een deftige rit van 175 km. Maar ik moet zeggen dat ik bijna geen last had van iets, geen zadelpijn, geen rugpijn, geen pijn aan de polsen, niets eigenlijk behalve misschien een beetje de knieën van het lange belasten, maar ook dat viel best mee. Toch blij weer thuis te zijn na 12 dagen, de fiets-en vaarvakantie meegerekend natuurlijk.

2 opmerkingen:

 1. Super leuke ervaring heb je daar gehad, maar hoe krijg je het voor mekaar om 30 km per uur te rijden? dat haal ik nog niet met mijn elektrische fiets.In elk geval chapeau hoor, je hebt het toch voor mekaar gekregen.

  Groetjes, Monique

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Monique, Een velomobiel is een geheel verschillend iets dan een elektrische fiets. Een elektrische fiets heeft ondersteuning die begrensd is op 25 km per uur daarna moet je zelf die zware fiets tegen de wind duwen. De velomobiel daarentegen heeft een windtunnel geteste carroserie waarbij je zeer weinig luchtweerstand ondervind, als je tegen 25 km per uur rijdt in een velomobiel dan moet je niet veel meer energie leveren dan op de elektrische fiets dus heb je over om sneller te gaan, begrijp je? Vandaar het verschil tussen een elektrische fiets en een velomobiel. Groeten, Rudi

   Verwijderen

Dankjewel om mijn blog te lezen en een reactie achter te laten. Ik waardeer dit ten zeerste. Vriendelijke groet, Rudi