zaterdag 19 december 2015

Onderhoud bij Fietser.be

Voor het eerst op het dak van een auto

Gisteren zijn we met 't witje naar Gent geweest. Voor het eerst werd ze op het dak van de auto geplaatst, mijn echtgenote wou ook mee, en aangezien er in een Strada velomobiel geen plaats is voor een passagier...
Een velomobiel op een auto zetten? Ik had wat rondgeneusd op internet hoe dat het gemakkelijkst zou gaan. Ik vond heel wat foto's van het eindresultaat maar geen getuigenissen. Waarschijnlijk zetten de meesten ze er gewoon op zoals we het later samen met Ben van Fietser gedaan hebben, opheffen dus. Ik vond wel een ingenieus systeem bij Wim Schermer maar vond dat iets overdreven omdat ik niet van plan ben om regelmatig met 't Witje boven op de auto te gaan rondtoeren.
De neus van een Peugeot 307 is redelijk gestroomlijnd, we hebben onze Strada er dus achterwaarts op gereden mits een klein beetje optillen aan de neus (van 't Witje). Dit ging gemakkelijk,  Eens ze op het dak stond heb ik de dakdragers eronder gemonteerd achter de voorwielen en voor het achterwiel. Dan gewoon nog met van die bandjes vastgezet aan de wielen. Drie per wiel en nog een extra strap, je weet maar nooit..

Waar is Fietser nu?

Via de website had ik gemerkt dat ze verhuisd waren, Je rijdt er echter zo voorbij in de Olijfstraat in Gent. We dachten dat we verkeerd zaten. Het is gewoon een blauwe poort in de straat heel onopvallend, de buren weten niet eens dat ze er zijn. Alleen een kleine foto van een WAW op de poort..

Onderhoud

Ons van dienst zijn was Ben. Na kennismaking werd 't Witje van het dak afgehaald. Ik legde uit dat de Strada na meer dan 10.000 km wat meer lawaai begint te maken. En vroeg ook om de versnellingen wat bij te regelen en alles na te zien. Vooral ook de remmen. Volledig nazicht na 10.000 km dus.

Na een wandeling door Gent konden we terug naar Fietser waar Ben intussen 't Witje weer in goede conditie had gezet. Alles werd vastgezet. Spoor gecontroleerd wat nog goed stond, De remmen werden geregeld. De bediening van de voor deralleur werd vervangen en de voor en achter deralleur werden bijgesteld. De remmen zijn nog goed voor vele km. De achtervering maakt nog wat geluid maar dat zou niet abnormaal zijn. Ik weet niet of een Risse vering onderhoud vergt? Bij een WAW zit er achteraan geen vering hoewel ze die nu toch ook aan het ontwikkelen zijn.

Nieuwe ontwikkelingen WAW

Ik vind de WAW nog altijd de mooiste velomobiel. De keuze voor de Strada in 2012 was vooral vanwege de ruimere binnenkant en de achtervering en toen nog de verder doorgedreven afwerking van de Strada.
De nieuwe WAW heeft wat meer binnenruimte gekregen en ook de instap werd aangepast. Ook de kap die standaard is bij een WAW is geëvolueerd. Knap gedaan! Ze hebben dus toch niet stilgezeten bij Fietser en niet enkel de elektrische ondersteuning verder ontwikkeld. Dat doet mij een plezier. Alleen de achtervering nog...
Misschien wordt de volgende, binnen enkele jaren...

Elektrisch?

Dit jaar heb ik meer dan 5000 km gependeld, ok misschien is dit niet overdreven veel.., vorige week echter heb ik 't Witje een weekje laten staan. Ik was een beetje aan rust toe, de laatste tijd nogal eens doorgefietst en ik heb elke dag een neep bergop in mijn traject. Ik begin dit te voelen in de benen en ook aan de knieën. Het gedacht speelt dus om een duwtje in de rug te placeren in mijn velomobiel. Veel voor en tegens wat dat betreft... van dan is het niet meer sportief tot van ze gaan je velomobiel in beslag nemen als je te rap rijdt, pfff..
De reden om velomobiel te rijden is bij mij vooral om op mijn werk te geraken en dat zo goed als elke dag te kunnen. In 2012 stond ik voor de keuze van een elektrische fiets of een velomobiel als alternatief voor de auto. Uiteindelijk koos ik voor de velomobiel vanwege het comfort, de langere uithouding en het feit dat je er in de winter ook langer mee kan rijden, wat uiteindelijk een beter alternatief is. Openbaar vervoer is echt een ramp, jammer want dat was mijn eerste keuze geweest.
Als het extra duwtje ervoor kan zorgen dat ik het nóg langer kan uithouden met een velomobiel, dan vind ik dat zeker het overwegen waard. Na bijna 3 jaar velomobielrijden heb ik nog altijd meer en meer plezier in het fietsen, het zou jammer zijn dat ik dat zou moeten opgeven omdat ik het fysiek minder zou aankunnen. Zeker nu we nóg langer moeten gaan werken. Bovendien heb ik de "gerechtvaardigde" leeftijd waarop veel van mijn leeftijdsgenoten voor een elektrische fiets kiezen...
Ben liet me een elektrische fiets proberen waarin dezelfde trapasmotor gemonteerd zit als in de E-WAW. Ik had al eens met een elektrische fiets gereden maar deze reed heel subtiel en je hoort ze bijna niet. De interesse was dadelijk aangewakkerd. 
In 2012 hadden ze een motor gemonteerd vooraan en moest je een soort van gas geven. Nu is het een trapas motor en een heel lichte accu, alles samen zo'n 5 à 6 kg dat je extra meeneemt, vroeger was dat een pak meer. Het zou de bedoeling zijn om een duwtje in de rug te hebben bij bergop en optrekken, daar waar de knieën het meest belast worden dus, eens over de 25 km per uur rijd ik dan weer op spierkracht, daar zit een essentieel verschil met een elektrische fiets want daar heb je de extra duw boven de 25 km nog nodig, in 't Witje profiteer je van de aerodynamica om de hogere snelheid aan te houden op een vlakke weg. Ondersteuning meer dan 25 km per uur zou een andersoortig voertuig maken van 't Witje en dat is niet de bedoeling. Ik wacht nu op een offerte.

Regendakje

Het regent bijna nooit en ik rijd nog altijd dak en kaploos rond. Maar de keren dat het dan wel eens wat meer regent dan nooit en dat een tijdje weet uit te houden, dan zou een beetje meer bescherming welkom zijn. Al de verhalen van kappen gelezen en al die van dakjes. Een kap wordt vooral geplaatst voor snelheidswinst en warmtecomfort. Snelheid is niet het belangrijkste, dan reed ik rond in een WAW of een Quest en ik had het zonder kap nog warm genoeg bij -10 en hier in West-Vlaanderen wordt het niet veel kouder. Met het dakje behoudt je meer het open gevoel maar zou daarnaast een prima bescherming geven tegen het hemelwater. Ik had nog wat twijfels over de windvastheid maar dat zou geen probleem zijn en desnoods kan je ze vastzetten met elastieken met haakjes eraan. Dus het velomobieldakje is vandaag dan ook besteld. Het wordt wel wat wachten want er zijn er geen op voorraad.
2 opmerkingen:

 1. Hallo Rudi,

  Met je betoog over wel of niet elektrisch kan ik me enkel maar aansluiten, ook ik zou niet twijfelen. Niet fietsen of een steuntje krijgen bij bergop om de benen wat te ontzien? Gelijk bestellen die motor!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je opmerking Adri, de kracht in de benen is intussen terug. Ik zal zien wat de volgende weken geven. De motor is verleidelijk maar toch is er nog enige twijfel. Vooral omdat de velomobiel al niet helemaal vergelijkbaar is met een fiets. Een elektrische velomobiel zal die afstand alleen maar vergroten en eerder gaan aanleuning bij de vergelijking die men maakt met een (brom)auto, die eigenlijk ook al niet opgaat. Een velomobiel is toch wel anders dan een fiets en anders dan een auto. Het is een velomobiel, elektrisch of niet... Het is het beste vervoermiddel om te pendelen dat ik al gehad heb. Ik begrijp niet waarom er niet meer van rondrijden.

   Verwijderen

Dankjewel om mijn blog te lezen en een reactie achter te laten. Ik waardeer dit ten zeerste. Vriendelijke groet, Rudi